Ptujčan.si
#491
Matjaž Lipuš
Keymaster

Odgovor podžupana g. Orešeka

Zadnje informacije glede EXPO paviljona iz strani Murske Sobote in tipična reakcija naših lokalnih medijev in tudi določenih posameznikov izraža točno to kar nas najbolj omejuje. Se sprašujem, če je res kdo v celoti in z razumevanjem prebral njihovo objavo? V našem okolju je trdno zasidrana senzacionalnost in negativizem. O sodelovanju in enotnih nastopih na nacionalnem in transnacionalnem nivoju se bomo morali v našem okolju še marsikaj naučiti …
Zadnje informacije:
1.) Ne vlada in tudi ne MGRT še nima dokončne odločitve. Nič še torej ni odločeno! (preverjeno danes).
2.) Redno komuniciramo in zagovarjamo naša stališča in prednosti po različnih kanalih na več ministrstev.
3.) Ob vseh priložnostih poudarjamo pomen ptujske arheologije, ki presega nacionalni nivo in pomembnost arheološkega razstavišča na Ptuju za nadaljni razvoj mesta.
Osebno:
Osebno sem prepričan, da je naš predlog, da paviljon uporabimo kot arheološko razstavišče daleč nad vsemi drugimi predlogi s katerimi sem bil seznanjen. Uporaba paviljona za nekakšno turistično info točko ali celo pisarne se mi zdi popolnoma nesprejemljiva in velika potrata javnega denarja. Dejstvo, ki ostaja je, da Ptuj potrebuje in absolutno zasluži arheološko razstavišče / arheološki muzej.
Predlagana rešitev uporabe paviljona na Ptuju rešuje več problemov hkrati:
– Paviljon dobi primerno vsebino, ki bo po svoji pomembnosti upravičevala vložek javnih sredstev, ki so bila vložena za nakup.
– Ptuj končno dobi arheološko razstavišče, da se neprecenljiva dediščina lahko razstavi in pokaže zainteresirani javnosti.
– Novo arheološko razstavišče in z njim povezana krožna turistična pot, bo zagotovo pozitivno vplivala na ptujski turizem in gospodarstvo v celoti.
– Paviljon, ki je magnet že sam po sebi in nosi močno simboliko, si zagotovo zasluži prestižno lokacijo. Ptuj je brez dvoma takšna lokacija!