Ptujčan.si

Domov Forumi Koalicija 2015-2018 Arheološki park Panorama Opis projekta "Panorama"

Pregleduje 2 odgovor na temo
  • Avtor
    Prispevki
    • #303
      Samo M. Strelec
      Keymaster

      Kratek opis vsebine projekta: Projekt je zasnovan v okviru Komisije za raziskave in ureditev Panorame pri MO Ptuj. Izhodišče ureditve Panorame je dokument Marije Lubšina Tušek Smernice za ureditev griča Panorama (2007) iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Območne enote Maribor. Arheološki park Panorama se bo razvijal postopoma, se vključil v življenje mesta in postal priložnost za celovito ureditev ptujske arheološke dediščine.
      Način izvedbe: Zasnova Arheološkega parka Panorama omogoča pridobivanje sredstev iz različnih skladov, zato bo programska skupina pripravljala vsebinske zasnove. Pri pripravi vsebin bomo sodelovali člani že sedaj heterogeno sestavljene skupine, ustrezne službe MO Ptuj, javna podjetja in zavodi MO Ptuj, po potrebi pa tudi zunanji sodelavci določenih strok.
      Projektni cilji: Območje Panorame urediti kot mestni in arheološki park s kulturnimi in izobraževalnimi vsebinami, sprehajalnimi in rekreacijskimi potmi, ga povezati z mestom, muzejem in kulturnimi spomeniki ter urediti kot privlačno turistično destinacijo.
      Roki: Proces naj poteka v fazah.

    • #354
      Milan Klemenc
      Participant

      Lep pozdrav!

      V prilogi pripenjam diplomsko delo Nuše Voda, ki je pripravila rešitev glede Panorame.

      Click to access dn_voda_nusa.pdf

    • #445
      Samo M. Strelec
      Keymaster

      Vidim, da je župan v intervjuju povedal, da aktalno vodstvo mesta “stavi na Panramo”.
      To se mi prima iz več razlogov:
      1. Rimska zgodovina Ptuja je najbrž res veličastna. Ko jo bomo znali kot tako predstaviti, promovirati in jo tržiti, bo to to. In odločitev, da MOP stavi na to temo, se mi zdi hvalevredna.
      2. Izjava župana v praksi kaže, da prioriteta mesta de facto ni gospodarstvo. Pač pa dediščina. Čeprav to tako ni zapisno v VISMOP, kjer piše, da je prioriteta gospodarstvo, sem tokrat naravnost srečen, da se v stvarnosti ne držimo tistega, kar je napisano na papirju. Nekako pač vsi vemo, čutimo, se zavedamo, da Velika Priložnost Ptuja pač to ne more biti. Pač pa da je to, kar že dolgo je: dediščina, zgodovina. Iz tega se da delati doživetja, ki bodo privabljala turiste na Ptuj in ti bodo potem prispevali tudi k gospodarstvu (prenočitvam, trošenju, gostinstvo, prevozi, druge storitvene dejavnosti … itd.)
      3. Prvič sem nekako razbral, na kaj župan osebno stavi. In to se mi zdi prima.

Pregleduje 2 odgovor na temo
  • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.